Ca PFA cu/fara norma de venit trebuie să completez W-8BEN sau W-8BEN-E?

Recent am văzut întrebarea din titlu fiind adresată pe un grup de developeri Români din cadrul unei platforme de freelancing în care activez.

O să încerc să explic în câteva cuvinte care este treaba cu formularele din seria W-8, cui se adresează, și care este diferența între formularele W-8BEN și W-8BEN-E.

Care-i treaba cu formularele din seria W-8 și cui se adresează?

W-8 este o serie de documente în cadrul Internal Revenue Service (IRS). IRS este varianta Statelor Unite pentru ceea ce noi în România numim “ANAF”. Aceste documente sunt adresate atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, care încasează bani din Statele Unite. Rolul acestor formulare este de a dovedi reședința și a fi scutit de impozitarea la sursă cu 30% fondurilor. Această cotă de 30% este impusă de Statele Unite pentru orice persoană fizică sau juridică care operează în afara Statelor Unite și încasează bani din SUA.

Adică, dacă trebuie să primești bani de la vreo entitate din Statele Unite și vrei să îi primești pe toti, trebuie să completezi unul din aceste formulare. În lipsa unui astfel de formular, plătitorul este obligat să rețină din oficiu 30% din suma totală și să o transfere către IRS.

Cine completează W-8BEN?

W-8BEN este formularul care trebuie completat exclusiv de către indivizi și persoane fizice din afara Statelor Unite. PFA-urile, fie ele cu sau fără normă de venit, au personalitate juridică și nu trebuie să completeze acest formular, ci pe cel adresat entităților (persoanelor juridice) W-8BEN-E.

Pentru mai multe informații, îți las aici link către un PDF despre W-8BEN, publicat de IRS pe site-ul lor oficial: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iw8ben.pdf

Cine completează W-8BEN-E?

W-8BEN-E este formularul care trebuie completat exclusiv de către entități și persoane juridice din afara Statelor Unite. Aici intră PFA, PFA cu normă de venit, SRL, SA, ș.a.m.d.. Poate este mai ușor de reținut dupa “-E” de la sfârșit, care indică faptul că trebuie completat de “Entități” și nu de indivizi.

Pentru mai multe informații, îți las aici link către un PDF despre W-8BEN-E, publicat de IRS pe site-ul lor oficial: https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iw8bene.pdf

Încă nu ești sigur ce formular trebuie să completezi?

Dacă ai întrebări pe care nu le-am adresat mai sus, iar limbajul de lemn al celor de la IRS îți dă bătăi de cap, ți-am mai pregătit încă un link către un articol foarte recent, de pe Investopedia care poate explică mai bine ca mine care-i treaba cu formulare W-8: https://www.investopedia.com/terms/w/w8form.asp

De asemenea mă poți contacta, atât în privat, cât și mai jos în comentarii cu orice întrebări sau nelămuriri.

1 thought on “Ca PFA cu/fara norma de venit trebuie să completez W-8BEN sau W-8BEN-E?”

  1. Salut,

    Am și eu de completat un formular W-8BEN-E pt PFA, în formular la punctul 10 (Reference) trebuie sa apara numele PFA-ului sau doar contul bancar unde se vireaza banii? Deasemenea in dreptul FTIN se pune CNP-ul sau CUI/CIF?

    Multumesc

Leave a Reply

%d bloggers like this: